You are here: Home / Petua & Tips / Cara Mendapatkan Muka Bebas Jerawat

Cara Mendapatkan Muka Bebas Jerawat

Ramai antara kita ada masalah kulit muka berjerawat. Aku juga pernah menghadapi masalah yang sama dulu. Puas ku cuba pelbagai jenis krim..hasilnya? hurm buat sakit hati je. Satu hari tu ada seorang makcik berkongsi petua ini dengan ku dan sekarang setelah ku nampak keberkesanannya, aku nak berkongsinya pula dengan you all yang mempunyai masalah yang sama.

Begini caranya : – You all beli je kacang hijau kat kedai. Kacang hijau tu you all kisarkan sehingga halus. Lepas tu jangan lupa tapiskannya yer. Ambil sedikit serbuk kacang hijau yang telah dikisar dan ditapis tadi dan campurkan dengan air. Sapukan ke muka setiap hari sebelum mandi. Pastikan campuran itu tidak terlalu pekat dan juga tidak terlalu cair yer. Biarkan ia kering di muka. Kemudian bilas dengan air suam. (Baki serbuk kacang hijau yang belum dicampurkan dengan air boleh disimpan dalam bekas kedap udara.)

You all juga boleh menggantikan kacang hijau tu dengan beras pulut. Hasilnya sama berkesan.

Petua ini juga boleh digunakan untuk badan yang berjerawat. Apa yang penting ialah you all kene rajin mengamalkannya. Lama-lama nanti you all bolehlah nampak perbezaannya. 

Selamat mencuba dan semoga kulit muka you all nanti sehalus baby comel di atas tu :-D

About Puteri Kasih

Bukan seorang tuan puteri kayangan, cuma insan biasa yang meminati bidang penulisan. Mula aktif berblog sekitar tahun 2011. Seorang pencinta kucing dan bakal seorang novelis. Berpegang pada prinsip tewas tidak bererti gagal selamanya

27 comments

  1. nice… muke den byk giler jerawat, parut jerawat… sume ade…

  2. bab2 nak amalkan, wat selalu nie yang malas.hehe

  3. tapi kalau nak sesuatu terpaksa rajin…hehe

  4. wah..petua lama ni. X pernah dgr pakai kacang hijau but mmg selalu dgr guna beras pulut tu. Makin cantik la kulit kita pasni *kalau rajin* hihihihi…

  5. wahh, tak sangka kacang hijau juga ada khasiatnya untuk muka:)

    • sebenarnya petua-petua tradisional ni menggunakan bahan-bahan yang kat rumah kita je, cuma kita je yg tak tahu khsiatnya kan kan

  6. uihhh..bagus amalkn petue ni..hehe

  7. first time tau amalan camni… boleh jugak erk guna kacang hijau???

  8. wah bertuahnyer nizam..saya ni takleh makan coklat berkacang banyak sangat..kalau makan gerenti jerawat akan tumbuh :(

  9. hoho tak rajin nk buat sendiri sbb takkan menjadi punye la hehe

  10. yup kacang hijau :)

  11. beras pulut tu ada magic. org2 Siam kan cantik.. :)

  12. bagus petua ni..nak try la :D

  13. bagus petua ini..baik diamalkan

  14. Dekat youtube pun ada petua mencegah/merawat jerawat daripada kacang macam ni. Tapi dalam english la video dia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top