You are here: Home > Blog > Cara-Cara Menaip Sebuah Entri Blog Yang Lengkap

Cara-Cara Menaip Sebuah Entri Blog Yang Lengkap

 

Hari ni puteri rasa macam nak buat tips berblog. Puteri pun masih baru dalam dunia blog.  Adakalanya puteri suka mencari tips berblog untuk memperbaiki penulisan puteri. Dan apa salahnya kalau puteri berkongsi pengetahuan dengan korang semua kan.

Cara-cara menaip sebuah entri blog yang lengkap:-

1) Tajuk yang simple tapi straight to the point -  Tak perlu tulis tajuk yang gempak sedangkan langsung tak ada kaitan dengan entri. Kalau boleh elakkan dari tajuk yang panjang berjela, cukuplah tajuk short and sweet yang dapat menarik minat pembaca. Yang paling penting tajuk dan kandungan entri tersebut perlu ada kaitan. Jangan nanti tajuknya tentang kucing tapi kandungan entri semuanya tentang makeup. Takkan kucing guna makeup lak kan…hehe

2) Main point perlu ada - perlu ada info-info yang berkaitan dengan tajuk. Jangan asyik duk ulang benda yang sama dari mula sampai akhir entri tu. Puteri ambil contoh tajuk kucing tadi, cuba huraikan tentang rupa kucing, makanan kegemarannya, karakter dia dan sebagainya. Jangan dari permulaan sampai ke akhir entri tu asyik ulang kucing suka makan ikan je. Pasti pembaca akan jemu.

3) Perenggan - kalau entri agak panjang, tulis dalam bentuk perenggan. Cara ini lebih mudah di baca dan mudah difahami. Jangan nanti entri yang panjang macam kacang panjang tu semuanya ditulis dalam satu perenggan, mata boleh rabun tau kalau hari-hari baca camtu. Cuba bayangkan kalau kacang panjang tu kita tak potong, masak semua panjang-panjang camtu, mau tak tercekik time makan. Lain kali surrender dah tak nak makan kacang panjang yang tak dipotong.

4) Rumusan/Kesimpulan - jangan biarkan hujung entri tergantung tanpa ada penutup pada cerita korang. Nanti pembaca dah syok baca entri korang, tapi last-last tak ada ending. Macam drama bersiri yang tiada tayangan last episod. Pembaca akan rasa mereka membuang masa je membaca entri itu.

Kesemua di atas tu puteri buat rumusan sendiri. Mungkin pandangan you all berbeza. Anyway puteri hanya nak share apa yang puteri tahu. Sharing is Caring kan.  Harapnya cara-cara yang puteri berikan ini dapat membantu meningkatkan entri korang dan juga entri-entri puteri juga.

P/s di ambil dari entri lama dan direfreshkan semula sekadar untuk perkongsian dengan korang semua.

 

About Puteri Kasih

Bukan seorang tuan puteri kayangan, cuma insan biasa yang meminati bidang penulisan. Mula aktif berblog sekitar tahun 2011. Seorang pencinta kucing dan bakal seorang novelis. Berpegang pada prinsip tewas tidak bererti gagal selamanya

35 comments

  1. INFO YANG BERMANFAAT PUTERI… :)
    :)
    :)
    :)
    SENYUM BERTINGKAT laa

  2. hihi..nice info kakak…
    pe kate wat tajuk ros merah tapi kandungannya ros purple..haha

  3. tenkiu puteri sbb bagi tips. miza takde ikut format sangat pun. main tulis je. heheh.
    tenkiu again atas perkongsian *=)

  4. WAHH..NAK JD SIFU PULAK..HUHU…PAPE PUN TANKS UTK INFO INI YE.. :)

  5. keep it nice & simple, rite :)

  6. tapi kalau tak pandai menulis mcm mana?

  7. nais kak…menda wajib tuu…

  8. saya selalu tulis tajuk bila teringat apa apa entry yg mahu ditulis dimasa akan datang pastu simpan dalam bentuk draft, bila xda idea, tgk balik draft dah dapat idea pastu terus tulis entry, hehe

  9. hehe…nak tulis blog pun ada panduan..thnks untuk maklumat ni ye

  10. welcome mama..hehehe

    sayang mama juga dan rinduuuuu lama tak sembang ngan mama :(

  11. nak share ye nanti kak

  12. salam puteri ..baru jumpa entry awak pasal tips ni ..thanks ya… :)

    neway, salam kenal … jemput singgah ke blog lisa :)

  13. Boleh jadi sifu ni…heheh

  14. tip menulis ini bagus diamalkan..nampak sistematik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top