You are here: Home / Isu Semasa / Memandu Sambil Bertweet dan Berfacebook

Memandu Sambil Bertweet dan Berfacebook

Kalau suatu ketika dulu, pengguna jalan raya suka bercakap di telefon dan berSMS, kini muncul pula trend terbaru dimana pengguna jalan raya suka bertweet dan berfacebook malah juga memuat turun gambar dan lagu.

Trend sebegini boleh membahayakan diri sendiri mahupun pengguna jalan raya yang lain. Cuba bayangkan berapa saat yang akan korang ambil untuk menulis sebaris status di FB mahupun di twitter. Ataupun berapa saat yang korang ambil untuk membaca komen atau tweet dan membalasnya.

Sesaat hilang fokus pada jalanraya, boleh menyebabkan nyawa sendiri melayang.

Zaman ini sememangnya kita dan telefon dah tak boleh dipisahkan ibarat pasangan kekasih namun cubalah berenggang dengan telefon ketika di jalan raya. Tak hilang kemana pun profil Facebook atau Twitter korang tu. Bila dah sampai ke destinasi boleh la korang layan FB dan twitter tu puas-puas sampai lebam.

Kalau betul ada perkara yang penting sangat di FB atau Twitter yang perlukan perhatian korang, seeloknya korang berhenti memandu sekejap then baru check FB atau tweet korang.

Semoga korang semua memandu dengan berhati-hati dan sampai ke destinasi yang dituju dengan selamat.

p/s memang risau bila ada yang sms time tengah memandu.

 

About Puteri Kasih

Bukan seorang tuan puteri kayangan, cuma insan biasa yang meminati bidang penulisan. Mula aktif berblog sekitar tahun 2011. Seorang pencinta kucing dan bakal seorang novelis. Berpegang pada prinsip tewas tidak bererti gagal selamanya

39 comments

  1. kalau guna dgn cara yg betul..ayie rasa tak salah..puteri…

  2. …kalau di guna dgn masa dan cara yg salah…besar kemungkinan boleh menyebab kemalangan dan membahayakan nyawa pemandu yg lain..kan?

    senang2 dilarang terus penggunaannya…

  3. pernah tgk member eksiden pasal sms sambil bwk motor. hahaha…

  4. baik jgn wt cmni, klau eksisen sorang2 ok laa tp klau babit org lain msti rsa myesal nanti…

  5. bahaya lah guna tepon masa memandu, beringat sebelum terkena..

  6. takut ja baca.. pernah sms smbil memandu.. dlu la :D

  7. penah tulis entri gadget impian yg membunuh..gara2 guna smartphone telefon bimbit leh sbbkan kemalangan..

  8. bahaya nie memandu sambil buat keje lain.huhu

  9. tulah..sebab fokus pada jalan raya dah hilang kan..

  10. selalu amalkan ke?

  11. tak lari pun twitter atau fb tu sis kalau kita tinggal kejap utk drive.. kan? huhu

  12. dulu pernah jgk buat habit nie, skrg xbuat dah lagie.. hehe

  13. camna la hai.. tegk org dok cakap telefon pun dah risau… kang terlanggar pulak orang yg tak salah…

  14. Takdenye diorang ni nak insaf. Especially yang tengah beratur kat plaza tol tu. Bersepah-sepah pemandu yang pegang telefon sebelah tangan, sebelah lagi pegang stereng.

    • tulah..kadang-kadang diorang langsung tak perasan pun apa yang berlaku kat depan..kereta langsung tak gerak sampai orang belakang hon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top