You are here: Home / Sharing / Kenali Tabiat Buruk Yang Boleh Menjejaskan Kesihatan

Kenali Tabiat Buruk Yang Boleh Menjejaskan Kesihatan

Korang ada tabiat buruk yang korang rasa boleh menjejaskan kesihatan? Jangan kata tidak pula. Pastinya setiap antara kita memiliki tabiat buruk yang boleh menggangu kesihatan kita, cuma antara kita sedar atau tidak je. Ataupun memang kita sedar, cuma tak dapat nak mengubahnya.

Tabiat Buruk Yang Menjejaskan Kesihatan dan Kesannya

Tidur Kurang Dari 5 Jam Sehari
- hormon stress dikatakan akan meningkat.
- jadual pemakanan akan terganggu ( terlebih makan atau hilang selera makan)
- mengurangkan penghasilan antibodi untuk melawan penyakit (mudah demam dan selsema

Tidak Bersarapan Pagi
- tidak dapat membekalkan tenaga yang diperlukan
- tekanan darah akan menjadi rendah
- organ badan tidak dapat berfungsi dengan sempurna
- otak tidak akan mendapat aliran darah yang mencukupi
- daya pemikiran akan berkurangan dan lembab

Tips Penjagaan Rambut !!

Tips Kekal Sihat Dan Cantik !!

Duduk Terlalu Lama 
- lebihan gula dalam badan akan menjadi lemak
- kerosakkan pada saraf dan sel darah
- Meningkatkan risiko penyakit

Sentiasa Marah / Panas Baran
- mudah mendapat penyakit darah tinggi
- risiko serangan jantung
- sukar mengawal emosi

Ada banyak lagi tabiat buruk yang boleh menjejaskan kesihatan kita. Sekiranya kita merasakan apa yang kita lakukan setiap hari itu tidak elok untuk kesihatan kita, hentikanlah tabiat buruk tersebut dengan segera.

Sayangi Diri <3

p/s tak boleh skip sarapan lagi mulai sekarang ^_^

 

About Puteri Kasih

Bukan seorang tuan puteri kayangan, cuma insan biasa yang meminati bidang penulisan. Mula aktif berblog sekitar tahun 2011. Seorang pencinta kucing dan bakal seorang novelis. Berpegang pada prinsip tewas tidak bererti gagal selamanya

29 comments

  1. sama la sis.. cuba tak skip breakfast dh skrg. tmbah plak taknak perut kosong masuk kelas. huhu

  2. ayie selalu terabaikan sarapan pagi tu..ermmm

  3. kak ni kalau kalut sangat pagi2 mmg skip la sarapan tu

  4. patut la otak tak nak kerja, pagi2 tak upah makan, ahaks

  5. Rasanya habit skip breakfast tu ramai orang buat. Nak2 kalau dah tergesa nak pegi office lepas tu kerja pulak bertimbun.

  6. erm mmg tak pernah ambik sarapan pun..

  7. owh, bagus tipsnya. Thanks! Saya pula kerap tidur 5 jam sehari tapi saya tetap minum banyak air, berjoging dan makan banyak buah kemudian kurangkan makanan bergoreng.

  8. yer betul tu azie :) dah sarapan tak masa menaip tadi sampai boleh tertypo :P hehe

  9. zman skolah sy kerap skip bekfas…

  10. tido kurg 5 jam? duduk lame sgt?
    adeh.. ade kaitan ngan cr sy blogging, huhu~… T_T

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top