You are here: Home > Isu Semasa

Category Archives: Isu Semasa

Feed Subscription

Apa Itu Rumpai Miang Mexico?

tanda soal

Tertanya-tanya juga apa itu Rumpai Miang Mexico, atau ada yang menyebutnya Rumput Miang Mexico masa mula-mula ternampak perkataan itu dekat timeline tapi buat tak layan sangat tetapi lepas keluar kat berita, barulah google untuk dapatkan maklumat lanjut. Dan hasilnya: Rumpai miang mexico atau nama saintifiknya parthenium hysterophorus adalah sejenis tumbuhan liar yang boleh menyebabkan alahan, terutamanya pada kanak-kanak dan orang tua ... Read More »

Tak Boleh Hidup Tanpa Facebook?

facebook

Cerita tentang Facebook bakal ditutup di Malaysia mula menjadi antara topik perbualan hangat. Bagi mereka yang setiap seminit kena update status, Facebook pasti dah jadi macam pasangan sehidup semati mereka. Tak boleh hidup sehari pun tanpa Facebook. Sayangkan bila orang salah guna teknologi. Kemudahan yang ada digunakan untuk memprovokasi. Sengaja mencari isu yang boleh dijadikan topik untuk memecah belahkan masyarakat. ... Read More »

Semakin Berjerebu. Apa Bacaan IPU?

Sakit Tekak Dan Batuk

Jerebu seolah dah semakin teruk di sini. Tempat korang berjerebu tak? Kalau mengikut bacaan indeks pencemaran udara (IPU) kat Seremban ni dah 117 berbanding 104 pada pukul 6 pagi tadi. Kalau korang nak semak bacaan IPU di tempat korang, boleh klik SINI IPU antara 100 -200 adalah tidak sihat. Dari apa yang puteri semak tadi, bacaan IPU paling tinggi di ... Read More »

Catuan Air Di Negeri Sembilan Dah Bemula

catuan air

Nampaknya Negeri Sembilan menjadi negeri yang pertama melaksanakan catuan air. Musim kemarau yang melanda kebanyakkan negeri di Semananjung Malaysia sejak beberapa minggu yang lalu telah menyebabkan beberapa empangan mengalami kekurangan air di tahap yang agak kritikal. Jika tidak melakukan catuan air sekarang, pastinya paras air di empangan akan menurun ke paras yang lebih kritikal. Catuan air ini melibatkan 7000 pengguna di kawasan ... Read More »

Scroll To Top